EL PLA PILOT DE GESTIÓ DE COLÒNIES DE GATS FERALS
Les colònies de gats ferals són una realitat de tots els municipis. Es tracta de colònies de gats domèstics ensalvatgits acostumats a viure al carrer i normalment poc sociables. El Decret legislatiu 2/2208, de 15 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals estableix en el seu article 16 que correspon als ajuntaments o als ens locals supramunicipals en qui ho deleguin, recollir i controlar els animals ensalvatgits.
El CCAE va inciar el 2019 un estudi de la realitat de les colònies de gats ferals a l'Alt Empordà, identificant els principials problemes i reptes i, a partir dels resultats, el 2020 va dissenyar un pla pilot per fer-hi front. El mes d'abril de 2021 el pla pilot es va aprovar i es posa en marxa l'1 de juny a 9 municipis de la comarca.
Els municipis on s'ha implantat són Cabanes, Espolla, Peralada, Vilanant, Roses, Sant Llorenç de la Muga, Sant Pere Pescador, Palau de Santa Eulàlia i Bàscara.
Els principals punts del pla pilot són:
- Identificació individual de cadascuna de les colònies.
- Captura, desparasitació, esterilització, implantació de xip, marcatge i vacunació (trivalent i leucèmia) de cadascun dels animals capturats.
- Formació, organització i gestió del voluntariat.
- Desenvolupament d'una plataforma informàtica per la gestió de les colònies.
L'empresa alt-empordanesa d'aliment per animals domèstics GOSBI, líder del sector, ha decidit donar suport al pla pilot regalant aliment per les colònies.
El pla pilot va tenir una durada d'un any i va acabar a l'estiu de 2022. A continuació es van avaluar els resultats i es va elaborar un informe amb possibles mesures correctores per tal de que es pugui adaptar a la resta de municipis que el sol·licitin. Podeu llegir l'informe a l'apartat de documents adjunts d'aquesta pàgina.