La prova pilot de recollida segregada de residus amb pagament per generació per a cadascuna de les fraccions de residus assimilables s'ha realitzat, d'entrada, als càmpings de St. Pere Pescador i les activitats més significatives de Capmany. Un cop avaluat el resultat de la prova pilot, es valorarà fer el sistema a la resta de les empreses que actualment ja disposen del servei de recollida selectiva del Consell Comarcal, considerant l'eficiència les rutes de recollida i poder ajustar, per tant, els preus del servei.
Objectius de la prova pilot:
- Iniciar una prova pilot de recollida segregada en empreses basada en el pagament per generació per a cadascuna de les fraccions dels residus assimilables.
- Sensibilitzar a les empreses en relació a la prevenció de residus.
- Incentivar canvis de protocols de funcionament a les empreses per a reduir residus. S'incidirà en:
- Promoure la prevenció de productes de residus els quals tinguin efectes perjudicials per al medi i les persones.
- Quantificar la reducció de residus que es realitzarà en les empreses.
- Aconseguir un 8% de reducció dels residus al final del primer any del projecte i en les empreses que han aplicat mesures de prevenció.
- Proposar un model que faciliti l'establiment de taxes de residus més justes des dels ajuntaments.
Empreses i Ajuntaments participants
Ajuntament de Sant Pere PescadorAjuntament de CapmanyEmpreses de Sant Pere Pescador
Càmping ÀmforaCàmping Las Palmeras Càmping El RiuCàmping AquariusCàmping La GaviotaCàmping Las DunasCàmping La Ballena AlegreEmpreses de CapmanyGrup OlivedaCeller Pere GuardiolaJ. Pairó Casa de Colònies Els EstanysResultats
Els mesos d'actuació han estat des de maig fins a l'octubre de 2017. Al llarg d'aquests mesos s'han realitzat jornades de formació, auditories i assessoraments a les empreses participants. En aquest període s'han quantificat un total de 525 tones de Fracció resta, 57 tones d'envasos lleugers, 55 tones de paper/cartró, 118 tones de vidre i 303 tones de fracció orgànica.
Com a resultat d'aquest estudi el Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha aprovat les Ordenances fiscals del 2018 on s'incorpora la taxa amb pagament per generació de recollida de residus a Empreses. La nova taxa comarcal es basa en el pagament per generació i pretén implantar un sistema que costeja la recollida de residus en funció de la generació individualitzada de cada empresa, incorporant els principis de justícia i de "qui contamina paga". Aquesta taxa és igual per totes les empreses de la comarca i integra la recollida de les 5 fraccions (envasos, paper/cartró, vidre, rebuig i matèria orgànica). L'import que hauran de pagar les empreses costejarà les despeses de gestió administrativa i tècnica, el servei de recollida dels residus i el tractament d'aquests residus. Per fer-ho la factura es dividirà en dues parts: La part fixa, que es determina pel nombre de contenidors que disposen les empreses i no variarà i la part variable, que conté dos conceptes: per una part el preu variable de recollida, que dependrà del nombre de vegades que es produeixi una recollida; per l'altre el preu de tractament, que dependrà de les tones de residus generades.
A més els preus fixats a l'ordenança van més enllà del concepte de pagament per generació, ja que incentiven la utilització de contenidors de major volum per poder reduir les freqüències de recollida i fer-les més eficients. També incita a la utilització de contenidors amb sistemes de pesatge més fiables per obtenir les dades amb major veracitat.
La nova taxa entrarà en funcionament amb l'entrada en vigor del nou contracte de recollida selectiva.
Com a resultat del projecte i per millorar la gestió de residus a les empreses de la comarca s'ha elaborat una guia de gestió de residus per a empreses i una Guia de Bones pràctiques ambientals.